Transport produktów spożywczych. Normy i wymagania.

Transport produktów spożywczych

Bezpieczny przewóz produktów spożywczych to jedno z najbardziej wymagających zagadnień branży transportowej. Wyśrubowane normy, zróżnicowane warunki przechowywania artykułów żywnościowych oraz duże ryzyko uszkodzenia towaru sprawiają, że przewoźnik transportujący żywność musi spełniać określone wymogi.

Transport żywności

W przewozie towarów do Grecji – produktów spożywczych i rolnych – kluczową rolę odgrywa czas. Transportowane produkty posiadają ograniczoną przydatność do spożycia oraz tracą swoją świeżość. Dlatego, tak istotne są warunki, w jakich są przewożone. Najpowszechniejszym sposobem transportu żywności jest transport lądowy, która pozwala na stworzenie lepszych warunków przechowywania na czas przewozu, niż transport morski lub lotniczy.

Jakie pojazdy mogą transportować żywność?

Służące do transportu żywności pojazdy można podzielić na chłodnicze i grzewcze. W transporcie długodystansowym wykorzystywane są głównie pojazdy zapewniające przewożonym towarom niską temperaturę. Wśród nich znajdują się pojazdy izotermiczne, chłodnicze oraz lodownie. Jakie są różnice między nimi?

Pojazdy izotermiczne nie posiadają swojego systemy chłodzenia. Ściany pojazdu są zaizolowane w taki sposób, aby produkty utrzymały swoją temperaturę w trakcie transportu. Pojazdy chłodnicze również posiadają izolowane ściany oraz dach, a dodatkowo system chłodzenia mechanicznego. Praca agregata pozwala obniżyć temperaturę wewnątrz nawet do – 20 stopni Celsjusza. Lodownie również posiadają izolację oraz agregat, a także dodatkowy system chłodzenia, jak lód lub skroplone gazy. Ten ostatni typ pojazdów wykorzystywany jest m.in. do transportu mrożonek.

Jakie wymogi musi spełniać przewoźnik?

Pojazdy używane w transporcie żywności muszą zostać zatwierdzone w Państwowym Inspektoracie Sanitarnym. Dodatkowo jeśli pojazd ma przewozić mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego powinien zostać zarejestrowany w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Wymogi dotyczą także osoby prowadzącej pojazd. Kierowca musi posiadać aktualną książeczkę sanepidowską.

Używany do transportu pojazd musi być w pełni sprawy oraz czyszczony po każdym przejeździe. Dodatkowo chłodnia powinna posiadać system monitorujący i zapisujący temperaturę w części pojazdu, gdzie przewożony jest ładunek. Wahania temperatury sprawiają, że żywność traci świeżość, a zamrożone produkty mogą ulec rozmrożeniu.

Kto odpowiada za prawidłowy transport żywności?

Prawidłowy transport artykułów spożywczych to odpowiedzialność przewoźnika. Jednak w praktyce szybkie dostarczenie dobrej jakości produktów leży głównie w interesie zlecającego przejazd. Dlatego ważne jest precyzyjne określenie warunków, które powinny zostać spełnione podczas transportu oraz jakie procedury mają być przestrzegane w razie ewentualnych problemów na trasie.